tutorial. hijab style. and sab punye version.

salam. ekceli,sab buat tuto nieh. sebab ade beberapa request yg nak tahu macam mane sab pakai hijab. ekceli lagi kan, sab malas nak buat. tapi kan..sis intan buat special request dari sab. wee~ so,sab buat la ntuk die and sesape jek la nak ikut sab punye tuto nieh. hihi. ;p rasa macam poyos bile buat tuto nieh. haha. biasa lau orang tanya sab,macam mane nak pakai style macam tuh..sab punye jawapan sng jep..SEARCH YOUTUBE. ye daak??  sbb malas nak buat. hehe.and lagi this tuto,untuk sahabat sab di PLKN KSP, MAntin dulu. die teringin nak pakai. tapi..tak berani..dnt worry SYU. buat selow2. :) so, mari layan dis tutorial..wee~

HIJAB STYLE. part i
hana tajima style ke? err..yela kot. sab tak pasti. ;p

hope korang clear ea dgn picture di atas. xdapat nak large kan lagi.
nanti habis terkeluar dari landasan. :)

1. pakai ler korang punye anak tudung. ikut keselesaan la. ade setengah tuh, x suke pakai kan. suke pakai yg half jek. tapi..lau sab,pakai style macam ni. suke pakai anak tudung. sebab tak mudah shawls kite bergerak2. korang amik hujung shawls tu. macam yg sab pegang tu yek. :)

2. ok,now. letak kan shawls tuh macam yg sab tunjuk dalam picture tu ok!

3. tarik bawak ke belakang dan pin kan. orait..setakat ni paham yek?? :)


4. korang gulungkan shawls tuh. seperti gambar di atas. gulung tak payah la sampai ke hujung shawls. sikit jek..yg dekat2 dgn pin tuh. eh,paham ke tak ek? if tak paham. tanya k. sab tak reti nak explain larh. ;p

5. ok,korang dah gulung tu kan. korang lilit kan bahagian gulungan tu kat bonggol rambut belakang. buat la dalam dua putaran ke. tapi..jangan 4 ke 5x. pendek sgt nanti. mane yang berambut pendek. and ade bonggol tecik jek macam sab ni haa..dnt worry..korang lilit jek. buat la macam2 mane pun. adjust jek ikut suke korang. adeih. fail betul aku ni nak mengajar.

6. ok,sesudah melilit tu kan. korang bukak gulungan tuh. amik bahagian atas seperti sab buat di gambar itu ok.?


7. dah amik macam kat picture no6 tuh. korang pin kan seperti gambar di atas pada no7.
8. and now..amik macam sab amik pada picture no8 and pin kan lagi sebelah lagi seperti picture no9

9. dah pin semart. semart. lebihan tuh. korang amik yek. bawak ke belakang. tengok pada picture no10 dan no11 tu tau. korang adjust2 la bagi selesa. dah tuh. pin kan kiri kanan supaya tak jatuh and berterbangan.

10. ok DONE AND PEACE!! senang je kan? hihi. cube k! :)

pandangan dari tepi. belakang. tak dapat nk snap. hehe

HIJAB STYLE part ii
version sab. ubah2 sikit jek. hee. :)

ok. style ni. korang boleh buat jugak without inner. dan style nieh korang boleh buat macam style hijab part i tuh. and cara pemakaian style ni, pada sab lagi senang daripada no1. depends la pada korang..nak buat style macam mane yek. cume beza nya. sab pakai inner and sab pin kan ke belakang supaya tak jadi macam picture style hijab part1 no12..sab pun,buat style nieh learn from youtube yg asalnya xde inner.. but sab x suke sgt tgk muke membulat kan. sab try buat ikut sedap sab jek. hee. :) 

ok. abaikan reaksi muka aku. sebab sememangnya. aku suke macm itu. wee~

*korang pakai la inner. lau tak nak muke mu jadi bulat macam style di atas. ok,yg ini buat sebelah pndek and panjang. pinkan ke belakang. so,paham kan? sng jek step mule2 nieh. hee..

 amik yg bahagian pendek tuh. tarik macam sab buat dalam gambar k? refer pada picture no1,2 dan 3.

and now amik bahagian panjang pulak. nampak kan sab kembangkan shawls tuh? korang amik bahagian bawah tau. jangan amik atas. pastuh bawak ke atas macam picture no 5. and kemas2 kan pin kan. jadi la macam no 6 tuh. wee~ settle dah. part nieh. korang tak de la macam rimas sgt sbb bahagian tepi kite tak semak sgt. sbb kite tak bawak ke dpan macam style no1 tuh.

tambah la accessories sikit di kepala tuh. biar nampak..
ala...COMEYNYER..hihi. haa..lebih kurang cm tu la.

orait. selamat mencuba. dan happy new year k!! wee~ and credit pada olang2 di youtube yg meng-upload tutorial sebegini. caya lah!! muahh!!

notatangan : psstt..cik mok suke aku pakai style hijab part i. hehe. :)














52 comments:

CIK CIRA said...

thanz awk bg tip macam ni..lain kali ng tip bnyk2 taw...tu sbb sy suka bc blog awk..heeeee..........

zEri sAfEerA said...

hurm,,, yg part i 2 menarik. tp mcm complicated je. huuu :) cantiklaaaaa

Misz Yuyu said...

cute la sab..=) sukew tengok

★★★ MIRUL ★★★ said...

wah style...heee..

sab said...

@CIK CIRA

insya Allah. kalau ade kerajinan. wee~
btw. tq dear. sbb ade jugak yg suke baca blog sab ni haa..hehe

sab said...

@zEri sAfEerA
agak la..tapi..sng je la..wt slow2 k. :) mesti jadi punye.

hehe. tq dear. :)

sab said...

@Misz Yuyu
alahai misz yuyu. tq ya! hehe. cube wt tau. msti misz yuyu lagi cute dr sab. wee~

AM SYA said...

no 1 akak failed la! T__T

sab said...

@AM SYA

kak. part1 tuh..akq boleh buat cara macam style no2.

saljihitam said...

wah style2 !

Azzahrah Haris said...

sab! thanks for the tutorial. cool one. nice also. nnt nk try la. hee :)

najihah sahami said...

sayang.....cantek ah u..hehehe....

sab said...

@saljihitam

tq :) wee~

sab said...

@Azzahrah Haris
wokeh! nti sab nk tgk siti pakai kat kolej yek! wee~ tq deaR.

sab said...

@najihah sahami

ooppsss!! mish puji.? wee~
tq yayunk. heart u :)

intanurulfateha said...

yeayyy! tenkssss <3 <3
sygggg sab sgt3...

nIEza AniEyZa.... said...

2 2 comel...nk try..hehe

Fxysche Nas said...

serius nk cuba.....taun depn agknye..hehe
asyik pakai tdung bwal je nee =(

sab said...

@intanurulfateha
hehe. syg sis jua. wee~
sbb sy manyak amik tuto dr sis. hikhik. so,no biggies if sis yg request. hikhik :)

sab said...

@nIEza AniEyZa....

jom. buat sesi. comel mencomel kan diri. wee~

sab said...

@Fxysche Nas
ala..esok dh taun depan. haha.
ok2. sis lawa. confirm cntik punye lau pakai. :)

chekpid said...

org comel...pakai apa pun comel

Shuhada Othman said...

cantek...
tq cik sab..tuto yg bgne nih. hee

Anak Pak Din said...

nice!
cntik ke muke awk.
muke bolat cam sy. T-T...sgt huduh! huhu

Anak Pak Din said...

nice!
cntik ke muke awk.
muke bolat cam sy. T-T...sgt huduh! huhu

~Dilazul~ said...

wah cik sab.!! suke gile tutorial ni..best3! nak try..hehe..

aReTikZ said...

Kalau saya yang try.. leh ka? haha..

Aqila Sarah said...

sis cantek . kulit putih . kulit bersih memang lah lawaaaaa pakai pape pun :)

JaMaL Arif Rosman said...

hahahaha kau memang commel sab!!
ouch!! happy new year!! ^_^

sab said...

@chekpid

uish. nie macam ade dua maksud. satu puji. satu perli? yg mane satu ek? haha. pape pun. tq 4 ur comment. wee~

sab said...

@Shuhada Othman
orait dear. try k!! nti tnjuk kt sab. hehe. :)

sab said...

@Anak Pak Din
cantik ke muka awak? almak. ni sab anggap salah taip je la ea? hihi.
xpe dear. muke bolat. pakai la inner muncung. hehe. :)

sab said...

@~Dilazul~
cik dila cantik! buat tau! cnfirm meletop gitu..aauuww!! ;p

sab said...

@Aqila Sarah
muke bersih? omg! tak tgk dekat2 lagi dear. huhu. teruk maa.. pape pun. tq ya. :)

sab said...

@JaMaL Arif Rosman
hehe. tq jamal.
epy new year too. :)

.nuruashia. said...

adehh sab.. wt laa video.. terbelit den nk pkai shawl ni hahahah..

sab said...

@.nuruashia.
video? sab ni pemalu orang nye. haha. ;p

ara said...

wah..
thankz sis sabb.
ara nak cube laa.
=]

ara said...

sis sab.
ara fail part 1 ..
hehe..
=p
ara tak brape faham for gamba no 2 ,gamba no 9 , then lepas tu.. nak buat mcm mane??

.nuruashia. said...

lahhh.. nape nk malu plk.. try laa dlu...ehhehe

ARJUNA.Inc said...

huhu..x nk blaja..sbb x dpat blaja..tp sies..mcm minah arab daa..cantik!!!!..hehe

Nurulbadiah Lai said...

syg sab..thnaks sbb share..nti leh la sis try2 ye:)

Nur Zaheera said...

nak try lahh :)) hihi

AdiaLuze said...

Cute la yang jadi model tu :D

Liz said...

Wow sab memang cute n cantik ..kalu bersama hijab sab lagi cun lah...nanti liz buat anak liz ya..

mirasaje said...

cantek lah sab...

CikBulat said...

Hhuhu.. macam2 mimik muka.. ngeh2!!

alexa yussida said...

wahlaaa...tp awk dah cntik,pakai cmne pon ttp cun..huuu

ciknabil-a said...

sab buat style tudung camna pown nmpak cantik. lau nabila? hmm ntah cmna rupa. -.-"

Wan Hafisah Collection's said...

pic snap last tu tak thn akak nk menengok nya.. weeeeee.. kelakarla kamu nih!

saljihitam said...

@sab

sab ! jadi sab ! yang no.1 tuh. baru try. teheheh~

yatiecgo said...

Assalammualaikumm..
waaaaa..cantikkk!! sa br blajar pkai tdung shawl ni.shawl yg kaler hitam tu mesti panjang ek?

 

Copyright © 2012 Reserved to Siti.Sab's Blog design with love by Cik Bulat