Sunday, June 12, 2016

Pengalaman Bersalin Kali Pertama, Ziyad Rizq - Ketuban Leaking

Salam,

Fuhh! berjeman blog Siti Sab ni tak ber update! maka ini entri adalah entri pertama untuk tahun 2016. Syukur Alhamdulilah, 2 February 2016 aku selamat melahirkan seorang hero kecik Muhammad Afif Ziyad Rizq. Anak aku dengan Mohd Nor Afif. Ya.. anak aku dengan Ted! *lempang sebab macam tak percaya* :D

Ya, sebelum ni aku pernah keguguran seperti yang aku pernah cerita dalam entri ni CLICK HERE . Habis pantang gugur patut aku kena jarak 6 bulan baru boleh pregnant balik. Tapi aku rasa aku kuat lagi kot nak pregnant lagi! habis pantang gugur,aku datang bulan balik macam biasa then lepas sebulan tu aku pregnant semula. Pregnant kan Ziyad ni,aku memula cuak jugak yela sebab pernah gugur kan sebelum ni. Masih trauma lagi pun ade. Risau.. Takut gugur lagi tapi aku kabo dengan Ted, takpe kite cube je la.Ade rezeki,Alhamdulilah.. Kalau takde, kite redha lagi ye sayang?

Allah Maha Pengasih kan, Alhamdulilah..Sepanjang mengandungkan Ziyad memang takde sebarang penyakit. Semua cantik je buku pink aku. Cume masa memula di sahkan pregnant semula tu aku ada keluar darah coklat. Mula gelabah sebab aku gugur dulu pun keluar tanda macam tu. So pergi klinik, Doktor bagi aku MC dan rehatkan diri di rumah. Yela, hari2 aku pegi keje naik LRT dan berjalan kaki ke ofis. Maybe sebab tu kot aku cepat penat. Rahim baru nak rehat aku pulak pregnant balik. Memang kena marah dengan nurse sebenarnye. hihihi. Alhamdulilah lagi,lepas berehat beberapa hari..Semua back to normal.Eh, nanti la aku cerita pengalaman aku mengandung selama 9 bulan pulak (kalau rajin)

Okay, LMP aku 25 April 2015 so EDD aku 31 Jan 2016. Dah 31 Jan 2016 aku tak beranak lagi. Bile dah masuk 36 weeks memang aku kena pegi check up every week. Nurse bile cek perut die kata tak lama dah ni.. Kepala bby dah ke bawah sangat, bile2 masa je boleh keluar. Fuhhhh!berdebar oi.

So dah 31 Jan 2016,aku masih relax takde turun tanda tanda nak bersalin. Nurse set kan next check up aku 1st Feb 2016 kalau aku masih tak bersalin. Sempat la aku ajak laki aku makan steambot! makan char kue tiau la..yelaa.. nak makan pepuas sebelum pantang. Maka 31 Jan 2016 pun berlalu tanpa aku ade rasa tanda bersalin. Cume braxton hicks tu ade rasa.Tapi tak kerap rasa..sehari sekali je rasa sakit. Sakit perut tu pun macam manja2 je rasa sebab aku masih boleh tahan lagi.

Boleh di katakan tiap minggu aku ajak Ted pi jenjalan.Orang kata bagi cepat bersalin..hurrmm... mengah ade laa..penat oi! dengan bawak perut yang sarat,kaki bengkak..kadang bile tengah jenjalan tu tetibe rasa ngilu sangat... cecepat pegang tangan Ted! Dia tanya,"Eh dah nak bersalin ke?".. Relax kejap..lepas tu molek aku jalan macam biasa.. huhuhu.. ngade Ziyad Rizq ni.. Main acah2 lagi..

So 1st Feb 2016, aku pergi la Klinik macam biasa, yela dah tak beranak lagi kena la pergi check up. Dah overdue 3hari..bile dah overdue ni aku kena scan..Doc nak check keadaan bby dalam perut,kalau okay semua..Doc akan bagi tempoh 7 hari lagi then aku kena serah diri kat hospital tuk paksa bersalin (induce). Haa,tak payah bagi tempoh.. terus Doc buat surat dan aku kena pergi TERUSSSS HOSPITAL!

Aku tanya Doc banyak kali,
"Saya kena pergi harini jugak ye Doktor?"..
"Ye, hari ni jugak. Kalau tak bby dalam perut bahaya. Kalau takde jugak rasa bersalin, awak akan di induce"
*gulp telan air liur* Cuaaakkk!

Doktor kata, ketuban aku boarder line je. Tak cukup tuk bby survive kalau lambat paksa bersalin. Doktor tanya,

"Awak ade rasa ketuban keluar ke tak?"
*Aku geleng*
Sebab memang aku takde rasa basah pape. Cume aku bagitahu doktor aku kerap kencing dan bile kencing tu kadang lepas dah cuci aku akan kencing lagi tapi tak banyak. Sikit je keluar. Doktor tanya aku dah bape lama macam tu.. Aku main bantai je jawab (sebab tak pasti dah bape lama macam tu)dalam seminggu dua dah start rasa macam tu.

Doktor tanya aku nak bersalin kat mana.. Aku kata nak kat Putrajaya..So die terus buat surat tuk aku refer dewan bersalin kat Putrajaya. Dalam hati aku ni happy pun ade sebab aku dah nak jadi Ibu tapi tetap rasa cuak dalam masa yang sama. Takut nak bersalin oii!!!

Ted memang tiap2 minggu teman aku pi check up bile dah hujung2 bulan nak bersalin.Thanks suamiku yang power! Aku salu kabo dengan die tak payah la teman aku pegi klinik sebab kat klinik ramai orang dah tu lama pulak tu die kena tunggu. Aku kan isteri prihatin dan mengasihi seorang suami. Kesian die,aku takut die bosan. Tapi bertanggung jawab seorang Mn Afif ni.. Die berkeras nak teman sebab takut ade pape or aku tetibe sakit nak bersalin ke time driving. Ahh.. Sweet gile rasa. LOL.

Haa nampak! tu la hikmah Ted berkeras nak teman aku pegi klinik sebab 1st Feb tu terus aku kena masuk hospital. Kabo dengan Ted ape yang Doc bagitahu dan situasi bby dalam perut dan kebarangkalian aku kena paksa bersalin. Muke Ted macam serius,macam happy pun ada. Aku pun kompius sebab time tu aku dengan die tak bertegu rdah dua hari! HAHA. Merajuk punya pasal. Dah nak bersalin pun tarik muke lagi aku ni. Merajuk sebab ape aku dah lupe. Kitorang berbual macam biasa tapi dengan nada serius. Aku dapat rasakan Ted pun teruja sebenarnye nak hantar aku pegi hospital tapi dia sorok! weeeekkk :p

Tapi! sebelum ke hospital..aku requested dengan Ted nak makan sangat cendol dengan mee rojak. Die kan suami power, serius2 pun ikut jugak kehendak bini dia. Sempat pegi makan mee rojak dan cendol. Dah setel makan, aku pos dulu barang2 customers. Dah jam 3 petang aku sampai Dewan Bersalin Putrajaya.

Serah je surat daripada Doc kat klinik, terus aku kena masuk dalam (bukan LR ye) Cek lagi air kencing, lepas tu amik tekanan darah dan berat. Then aku kena baring, kena buat CTG. Nak monitor heartbeat bby rasanye. Then lepas tu baru jumpe Doc. Syukur sangat sebab hari yang aku masuk hospital tu memang Doctor semua perempuan. Thanks Allah =')

Doc scan lagi, memang ketuban aku boarder line je. Masuk muncung itik! huuuwaaa.. benci betul masuk mende tu. Sakit oi! Doc kata memang ketuban leaking based on ape entah die buat. HAHA. Doc tanya soklan yang sama, dah bape lama ketuban leaking. Aku bagi jawapan yang sama jugak la. Doc kata aku kena warded harini dan esok induce. Nasib dah standby semua beg dalam kereta.

Lepas pada tu aku terus nak kencing.Pergi toilet, nak cuci..aku tengok banyak darah turun.Ah sudah,pehal ni? Keluar toilet aku bagitahu Doc.. "Doktor, saya turun darah dah..Kenapa ye? ".. Doc kata tu la tanda nak bersalin. Sempat Doc bebel die kata nurse tak bagitahu ke tanda2 bersalin cemana? Aku bukan tak tahu,aku ingat tu sebab lepas die masukkan muncung itik tu ke punca tetibe keluar darah. Hek eleh Doc ni.

Ted tak boleh masuk lagi kat situ, tak silap tu dah area dewan bersalin dah pun. Aku kata dengan Ted,kena warded ni. Esok kena induce. Alhamdulilah, tak lama pun aku kena tunggu terus dapat wad. Wad 2A kot tak silap.

Jam 5 petang :
Aku dah start rasa contraction. Time tu macam tak sedar tu contraction pun. Duk relax kat katil lagi. Tapi bile sesekali sakit aku mengerang gak la dan masih boleh tahan. Time ni dah tiap setengah jam contaction. Dah kabo ke Ted dah start contraction kerap ni. Time ni rasa macam period pain lagi tau.

Jam 6 petang :
Waktu makan. Aku makan habis k, sebab lapar gile. Sesekali makan tu datang lagi contraction. Eh time nak warded aku dah sesiap call family bagitahu yang aku dah nak bersalin.

Jam 7 malam :
Contraction makin menggila. Dah 5 minit sekali. Tiap kali contraction datang aku pegang pemegang katil. Aku kata dengan Ted, Sakit.. Perkataan "Sakit" pada hari tu memang asyik berulang. So aku dah tak tahan, aku panggil Doc. Doc check laluan. Aku dah cuak! sebab baca pengalaman orang bercerita bile nak seluk cek laluan tu sakit. Dan ya,memang sakit! hahaha.Time ni nak berjalan ke bilik pemeriksaan pun rasa seksa. Sakit ='(

Dari jam 5 ptg ke 7 malam, baru bukak 2cm. blerrgghh.. Sakit contraction azab ya tuhan,baru 2cm??? Dan good news nye, aku TAK PAYAH KENA INDUCE sebab aku memang dah ada tanda nak bersalin pun. Alhamdulilah lagi sebab memang tanda2 bersalin aku rasa bile dah ada dalam wad hospital. huhu..orang kata kalau induce lagi sakit sebab di paksa kan. Entah, yang normal nak keluar ni pun bapak segala bapak sakit. Cemana la yang kena induce. wwwuuuuu

Waktu melawat habis 730pm kot kalau tak silap,so Ted kena balik. Yela kitorang walk in je bukan amik yang FPP (pi gugel). Tapi dapat satu bilik 4 orang tau! Hospital Putrajaya serius selesa ^_^

Sedih sikit sebab tengah sakit husband pulak kena balik. Tapi Ted balik kejap je. Yela, dari pagi ke klinik then terus ke hospital. Die pun tak rehat2 kan pegi mandi semua. Ted kata nanti die datang balik. Nak standby la kot2 aku terberanak tengah malam ke kan.

Jam 11 malam :
Tengah2 contraction pun masih lapar. Tetibe terliur mee goreng. Suruh Ted belikan.. Nak makan sebab lapar. So Ted pun tengah malam tu dia menyelinap masuk hantar makanan dan dia pun terus stay dendiam dengan aku dalam ward tu tak keluar keluar. hihi. Nasib mak guard tak cari.

Makan mee goreng pun bukan habis. Dah lebih ke sakit contraction je kan. Time2 tu baca la doa2 yang mak mertua aku ade whatsapp. Doa2 di permudahkan bersalin. Mak aku pun asyik call saje. Risau dia.

Around 2:00 am (if i'm not mistaken) :
Time ni memang tersangat sakit! Tak tahan.. even macam tu punye sakit air mata tetap tak keluar huhu. Aku dh mind set kalau nangis pun tak guna sbb akan lagi penat kan. So istighfar je tak henti2 bile menahan sakit. Aku kabo dengan Ted panggil la Doc tuk cek laluan, time sakit contraction ni memang rasa Allah...cepat la cepat la bersalin! Sakit menggila time tu dalam hati, ni mesti dah bukak banyak ni dan cakkkk! Doc selukkk tapi baru 3 cm T_T

Part tak best 3 orang tau yang seluk. Doc perempuan sorang dan dua orang nurse perempuan yang duk seluk. Kenapa 3 orang?? Sebab jari tiap sorang tu lain lain size. haha. Nurse sorang ni kabo dah 4 cm. Lepas tu Doc seluk tuk confirmkan. Dia kata belum lagi ni masih 3 cm tapi dah nak ke 4 cm la. Doc tu boleh pulak surh nurse lagi sorang cek jugak.. Nurse lagi sorang tu result sama macam Doc perempuan tu.. Nasibbb...Seluk la oi seluk.. Kena redha T_T

Tiap kali seluk tu mesti aku angkat punggung dan mesti kena marah. hahaha. Doc pesan dah, jangan angkat tau nanti nak bersalin nanti jangan angkat punggung nanti koyak.. Errkkk.. sebenarnye TERangkat tu bukan sedar. TERRRRR... :D

Doc suruh aku jenjalan dalam ward tu tuk cepat bukak laluan. Ted pimpin la tangan aku sambil kitorang duk jenjalan dalam ward tu pun sekejap je aku jalan. Sakit menggila tak larat oi! Lagipun taknak jalan banyak sangat nanti letih nak meneran. Balik ke katil slow2 aku cube squad. Tu pun sekejap gak buat. kehkehkeh

Jam 4:00 am :
Azab... Allah.. Sakit ya tuhan.. kejap2 pegang besi katil. Kejap2 genggam tangan Ted..Dia pun tak tahu nak buat apa kot. Aku manjang kabo "sakit...sakit...sakit.." Ted ni jenis tak reti nak keluarkan kata kata. HAHA. Kadang kelako..bile die cube nak keluarkan kata kata tu terus jadi macam eerrrkk.. Awkward! :p

Once again aku requested kat Doc nak cek laluan..Okay kali ni confirm dah 4cm Doc kata.. Dah suruh aku standby tuk turun LR tapi before tu Doc nak pecahkan air ketuban dlu. Hurmm....Pecahkan air ketuban ni tak suke ;(

Sakit sbb rasa tak selesa mende nth wire wire tu rasa ngilu.. Part tak best.. Air ketuban aku KERING! Dah la sekali die pecahkan tak keluar air..buat lagi sekali..tak keluar jugakk.. Doc tanya lagi ade rasa air turun ke tak tadi? Aku kabo takde.. takde rasa pape..Tapi before doc nak pecahkan ketuban tu aku pegi kencing..Entah, tu la agaknye ketuban aku keluar. haha. Pelikk betul cara ketuban aku ni keluar. Senyap2 tanpa di sedari. :/

Jam 5:00 am :
So dah dua tiga kali nak pecahkan ketuban air tak keluar..Aku pun di usung naik wheel chair ke LR. Ted kena turun dlu standby kat bawah terus. Fuhhh.. Part dalam LR ni macam2 oi. Kat perut letak wire..Argghh..banyak betul bermain dengan wire la! Dlm LR CTG lagi tuk monitor jantung baby..

Nurse offer aku epidural..aku tolak sebab macam2 aku baca pasal epidural ni kan maka tak berani. Nurse offer lagi ubat tuk tahan sakit, die kata tu bukan epidural..aku pn tak tahu la mende ape die kabo ritu lupe dah. Aku tetap taknak.. Nurse tanya serius ke taknak?? Boleh ke tahan ni? Nanti dah bukak 7 cm dah tak boleh masuk ubat ye. Aku tetap dengan pendirian aku taknak ubat ape2.

Nurse kata kalau taknak ubat sedut gas ni. Gas ape ek namanye..Allah lupe.. Tiap kali sakit sedut. Sedut gas tu tak la hilang sakit pun cume macam lalok lali gitu. Sampai aku sedut sedut dan sedut nurse kabo jangan la sedut selalu. Tiap kali sakit je sedut. HAHA. Mana tahu..bile sedut gas tu macam khayal ja oi.

Subuh :
Ted pergi solat subuh dulu, time ni aku risau..aku takut tetibe aku bersalin ke time die pegi solat. Nak die ade.....huhu..tapi dia kata pegi kejap je..So dengan berat hati aku kabo pergi la..aku memang tak dan nak solat subuh time tu..Tengah bergelut sakit..nak bangun pi kencing pun nurse tak kasi padahal toilet dalam LR tu depan mata aku je. Nurse kata nanti aku terberanak dalam toilet nanti susah so kencing je la atas katil tu. kakakakaka

Jam 7-8 am :
Aku rasa time ni nurse shif malam dah balik..sebab dah nurse lain aku tengok. ceria sikit nurse yang baru masuk shif pagi tu. Patut pun nurse before ni macam garang sikit. Boleh nampak tau beza nurse shif pagi dengan malam. hahaha. Malam penat agaknye tu garang :D

Alhamdulilah..nurse yang bertugas time aku bersalin sangat okay. Bile dah dalam LR tiap kali nak cek laluan kena buang air kencing guna wire. Seksa betul la part nak kena keluarkan air kencing guna wire tu..Pedih.. :(

Sejuk oi dalam LR..aku siap kabo dengan nurse tak boleh slowkan ke air cond..sejukk gilee!

Rasanye tak lebih 3x pun cek laluan. First check bile dalam LR tu dah 6cm. Haihhh.. Dari jam 5 pagi sampai nak pukul 8 pagi baru 2 cm je jalan. Time ni nurse tak kasi meneran lagi.. Azabnye nak tahan supaya tak terteran! Sebab tiap kali contraction tu memang rasa nak teran sangat2 tau lelagi bile laluan dah semakin besar.

Second check laluan dah 7 cm, time ni nurse kata dah boleh teran tapi jangan teran terus..sikit2! Gile nak teran sikit2.. Payah nak tahan.. hahaha.. Mulut tak henti istighfar..sakit sangat..Genggam tangan Ted kekuat! rasanye sempat kabo ke Ted..mcm ni punye sakit nak anak ramai? Allah.. Sab tak larat.. muahahaha..Time tu je..sekarang dah rasa nak mengandung lagi.. Eh? :D

Almost 10:00 am :
Yess! Kali ni memang betul2 nak meneran! sangat2 dah ni! Tak boleh dah nak tahan2. Suruh Ted panggil Nurse cecepat! Nurse masuk je aku dah meneran..sambil kabo saya dah tak tahan ni nurse memang nak teran sangat2!!! Nurse cek laluan memang dah 10cm! Terus Ted kena tunggu luar sekejap sementara diorang prepared barang2.. Fuhh..entah bile masa entah tetibe ramai dah nurse keliling aku..Ted pun dah masuk..

Perasaan time tu..tak tahu la nak kabo cemana..Aku rasa macam aku kat dunia lain pun ada. haha. Sebab sakit bersalin tu lain macam oi =(

Aku nafas pendek atau senang cite aku tak reti cemana nak curi nafas..Sekejap je aku meneran..Nurse kabo ade contraction go teran!! Perkataan "Sikit Lagi" ni manjang aku dengar tapi tak gak keluar2 kepala Ziyad! hahaha.. Nurse dalam LR memang bagi full support..Tak lupe gak kat husband aku..Aku dengar jugak die kata sikit lagi yang..sikit lagi..

Dalam kepala dah mind set..taknak jerit! tapi...zaapppp kena gunting aku terus TERjerit! Kena gunting hidup2 oi..ngeri tak? ngeri kan? Saja kabo ke korang kasi cuakk.. hahahaha

Dua kali aku kena gunting dan dua kali gak aku TERjerit. Sape kata bile dah sakit nak bersalin tu tak terasa sakit pun kena gunting! Tipu ='( Sakit tau sampai aku sakit tekak menjerit.

Lepas dah Terjerit tu datang sorang nurse ni usap2 rambut aku..die istighfar tepi telinga aku rasa..bagi support tepi telinga..ha ah masuk LR aku pakai tudung..time dah nak bersalin tudung aku terkedepan kedepan..Nurse kabo cabut je tudung dia tu..aku dengar! hahaha.. ape entah muke aku time tu mesti huduh gilaa.. nasib dalam LR semua perempuan =')

Aku hampir give up sebenarnye..penat sangat..berpeluh2 oi..Aircond yang sejuk gile masa memula aku masuk tu entah mana hilang sejuk agaknye. Nurse ugut nak vacuum! Die kabo kalau vacuum husband tak boleh tengok tau haaa..kalau nak husband tengok, cepat teran!

Bila nurse kabo rambut baby dah nampak terus rasa tetiba datang semangat..aku cube meneran jugak sehabis tenaga aku cuba..sambil teran sambil ade nurse tekan perut aku tuk push baby keluar. Sakit oi bila kena tekan perut tu. Sbb masa pantang mak aku urut die kabo ade daging bengkak sikit kat perut aku ni.. punye la kuat kena tekan kat perut...fuuhhh.. tapi kan..time meneran tak rasa apa pun..kepala baby dah nak terkeluar pun tak rasa apa..sebab aku just rasa penat meneran.

Bila kepala Ziyad dah lepas tu lega sikit..Aku ingat dah habis! Rupenye kena teran lagi tuk lepaskan bahu.. fuhh..nak lepaskan bahu Ziyad pun dua tiga kali kot aku teran baru lepas.. Huuuwaaa...bukan mudah rupenye nak keluarkan sorang umat Nabi Muhammad ni. Patut pun kalau meninggal ketika melahirkan di kira mati syahid dan di letakkan syurga seorang anak di bawah telapak kaki IBU =')

Alhamdulilah..TEPAT 10:00 Pagi pada 2hb Feb 2016, Muhammad Afif Ziyad Rizq selamat di lahirkan.. Perasaan bila anak tetiba ada atas badan kite lepas fresh keluar tu...........memang betul orang kata...TERUS LUPA sakit yang AZAB gila terasa beberapa jam yang lepas kite berperang tu.. Rasa syahdu...aku tak tahu la aku punye reaksi tu cemana...happy macam nak nangis pun ada. Keluar je Ziyad daripada rahim aku..Ted kucup dahi dan ucap "Terima Kasih Sayang" ..oouucchhh... Touching kejap. :'D

SEBENTAR! JANGAN INGAT SAKIT DAH BERHENTI K!!Ziyad nurse amik tuk di bersihkan..dan lagi sekali aku rasa mild contraction tuk keluarkan uri. Doc tekan2 perut tuk kasi uri keluar..uri keluar tu terasa macam ade mende keluar..dah keluar baru lega sakit..

HAHA. Ingat dah habis ke cerita? belum lagi! Kat tangan memang ade masuk air..aku masa mengandung tangan memang bengkak so bila cucuk jarum kat situ bertambah sakit..lepas bersalin kena masuk air..so nurse tengok tangan aku bengkak sbb cucuk jarum kat situ so dia tukar tangan belah kiri dah tu salah cucuk! tarik balik jarum masuk urat lain..mengalir2 darah oi kat tangan..aku pandang kanan..nurse lain pulak tengah cucuk bius ke atau ubat kecut rahim tah kat peha kanan. Kiri kanan ade jarum, lepas tu bawah pun jarum sebab nak kena jahit lepas kena gunting.. Part kena jahit balik tak seronok betul.. dah la jarum beso macam mata kail. Hahaha. Sila cuak! Aku banyak kali tanya ada bius ke tak bila jahit..Nasib Doc kata memang die bagi bius bile jahit..Fuhh..legaa.. Jahit dah nak siap baru tak rasa apa2...memula jahit tu rasa gak kulit mcm kena tarik2.. scary kn? kihkihkih..

Bakal2 ibu sila takut cepat! hahaha. Takde ape la.. bila kite dah berada dalam situasi macam tu nak taknak kena redha.. Padahal dalam hati manjang mintak cepat la siap proses semua ni...Tak sabar nak balik rumah =(

Dah lepas bersalin dan dah siap jahit..Ted masuk balik LR dan amik Ziyad tuk die Azankan dan Iqamat. Sambil dengar die  azankan anak aku hirup milo panas yang nurse bagi tuk kasi tenaga balik. Punye la sedap milo panas time tu rasa. Masih dalam LR..tak sabar nak naik ward.. Amik fon call mak dan inform dah selamat bersalin..

Ade ke mak aku tanya kenapa dia call aku tak jawab?? HAHAHA.. aku kabo la tengah sakit2 nak bersalin macam mane nak jawab fon =.='

Alhamdulilah.. sejam lebih gak lepas bersalin masih dalam LR baru dapat naik ward semula tuk rehat. Ingat dapat la keluar ward haritu jugak.. Rupenye tak dapat sebab Doc nak monitor suhu Ziyad dulu sebab aku kes ketuban leaking tak sedar bile kan..so Doc decided aku kena stay hospital satu malam lagi..

Mak aku sampai hospital hari yang sama jugak..Mak aku sampai je terus aku kabo... Cemana la mak bersalin 11 orang anak..adik nak keluarkan sorang ni pun rasa susah..mak aku senyum je.. kihkihkih..

Aku suruh Ted bawak mak balik tuk rehat dan Ted pun aku suruh rehat..kesian dia seharian tak rehat..dia kabo nanti malam dia nak datang..Tapi dah malam sunyi je whatsapp..lena dia tido..hahaha..aku pun kabo tak pe la..just rehat kat rumah sebab aku okay dengan anak..Alhamdulilah..Malam pertama tido dengan anak sendiri di sisi..Perasaan tak lekang rasa bersyukur dan jauh sudut hati sayu...Sayu sebab dah jadi Ibu.. Tak percaya aku dah lalui satu lagi pengalaman seorang wanita. Alhamdulilah....

Tu la serba sedikit pengalaman aku melahirkan seorang anak yang pertama.. 40 minggu tu pejam celik je sebenarnye..Now, alhamdulilah..dah bergelar seorang Ibu..masih dalam keadaan percaya dengan tak lagi ni even usia Ziyad Rizq sekarang dah 4 bulan lebih..Pengalaman bersalin tuk kali pertama ni masih tak di lupakan =')

Nota tangan : Terima kasih Allah

Monday, December 21, 2015

My Moments

Siti Sab's Moments





Siti Sab's Blog Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah